Informujeme | 6. 4. 2016

Nové sídlo Seco Tools – místo, kde se dřevo snoubí s ocelí

Mezinárodní společnost Seco Tools, známá svým sortimentem řezných nástrojů a destiček pro frézování, soustružení a další oblasti obrábění kovů, se 1. 10. 2015 přestěhovala do nové české pobočky celosvětové sítě Technických center Seco. Výsledkem rok trvající výstavby je multifunkční dvoupatrová budova, s užitnou plochou 1 380 m2. Kancelářské prostory, dimenzované výhledově až pro 50 zaměstnanců, zabírají cca 500 m2, showroom pak 170 m2.

Nové sídlo Seco Tools naleznete na „historické křižovatce jantarové a hedvábné stezky“ (jak poeticky a zároveň výstižně lokalizoval budovu jednatel společnosti, Petr Zugar) – v Brně, na ulici Olomoucká. Volba místa nebyla náhodná, dle slov Petra Zugara právě snadná dostupnost z dálnice D1 představovala jedno z hlavních kritérií, jež rozhodovaly o tom, kde se budou od roku 2016 konat pravidelné semináře a setkávat experti ze strojírenství. Snaha vybudovat neformální bázi pro setkávání byla jedním z hlavních motivů přesunu sídla společnosti a též důvodem, proč byly nové prostor pojaty v tak moderním duchu.

Přání „mít zákazníka co nejblíže“ a přimět ho neminout moderní budovu bez povšimnutí (a zastavení) je naplněno i díky atraktivnímu exteriéru. Kovová kazetová fasáda propůjčuje budově nejen tepelnou a zvukovou izolaci, ale rovněž moderní vzhled, který koresponduje s dalším „trendy“ prvkem. Tím jsou barevné svítící LED diody, které zvýrazňují některé detaily exteriéru a interiéru.

Interiér je pak koncipován jako open office, což dává příležitost k velmi snadným obměnám administrativní části a zároveň umožňuje naplnit zmiňovanou „politiku blízkosti“ Seco Tools, kdy k sobě díky otevřenému prostoru lidé (a to nejen zákazník-prodejce, ale též zaměstnanec-zaměstnanec) mají blíže. Zdánlivá absence soukromí byla důmyslně vyřešena přítomností „free zones“ – klidových oblastí určených pro neformální setkávání. Ty jsou od zbytku prostoru opticky odděleny barevnými prvky, např. v podobě červených koberců. Stoprocentní izolaci společenskou i zvukovou pak nabízí Think tank – tzv. „tichá“ místnost, jež je kvalitně zvukově odizolována a oddělena od zbytku prostor prosklenými posuvnými dveřmi. Další možnost „úniku“ pak představuje originální jídelní box či malé zasedací místnosti.

Barvy hrají v budově sídla Seco Tools významnou roli a slouží nejen jako dekorativní, ale též jako funkční prvek. Odstíny červené, modré a žluté – korporátních barev – se opakují na dvířkách komod, zmiňovaných kobercích, lustrech. Ve formě kopírující firemní logo fungují jako zadní stěna otevřené police s devíti přihrádkami v kuchyňské části přízemí. Petr Zugar, jenž figuroval jako spolutvůrce při návrhu finální podoby sídla, dohlížel na to, aby byly k dokonalosti dovedeny i zdánlivě nedůležité detaily, na něž se při návrzích běžných interiérů zapomíná. Například topné těleso v jedné z klidových zón je proto vyhotoveno v netradiční červené barvě ladící s odstínem výmalby v pozadí.

Zatímco prostory v patře jsou koncipovány jako administrativní, „prozaměstnanecké“, určené pro „denní byznys“, přízemní část lze nazvat „proklientskou“ a funguje jako zákaznické centrum vyhrazené hostům, konání předváděcích akcí či seminářů. „Soukromé“ patro i „veřejné“ přízemí spojuje široký otevřený průhled s dřevěným chodištěm tvarově evokujícím turbínu. Originálním způsobem je zde odkazováno na jedny s cílových oblastí Seco Tools, jimiž jsou letecký průmysl a energetika. Dekorativních prvků, jež svou formou reflektují činnost společnosti, však lze nalézt v interiéru více. Na skleněných zdobných zdech či jako součást zvukové izolace oddělených místností se například objevuje motiv břitových destiček. V případě obkladů ze skla to znamenalo poměrně složitý proces, obnášející vložení vyfrézovaných destiček do pece a jejich následné „vytavení“ do skleněné dekorativní stěny.


„Zákazník je nejdůležitějším
návštěvníkem v našich prostorách.“


Kombinace dřevo-sklo-ocel se prolíná celou budovou, nejen exteriérem, kde jsou zmiňované kazetové fasády doplněny dřevěnými prvky a rozsáhlými skleněnými plochami. Velká okna spojují interiér s okolní krajinou a stávají se tak vlastně jakýmisi proměnlivými obrazy. Využití denního světla má ovšem i ekonomické a ekologické důvody. Celá budova je navržena jako energeticky úsporná. Využívá geotermální energie a inovativních stavebních technologií a právě maximalizace průniku denního světla redukuje nutnost užití umělého osvětlení. Rovněž je díky minimu robustních stěn navozen pocit sblížení člověka a přírody, čímž je posílena snaha o zdůraznění skandinávského původu švédské společnosti.

Sklo, dřevo a ocel – to je silná trojice, z níž každý materiál symbolizuje jeden z pilířů Seco Tools. Kov má odkazovat ke strojařskému profilu firmy, dřevo k výše popsaným skandinávským kořenům, sklo pak zde figuruje jako symbol umu českých rukou. Koberce i architektka, jež je zodpovědná za stávající podobu interiéru, mají sice britský původ (stejně jako „vzorová“ budova anglického centra Seco Tools), nicméně snahou Petra Zugara bylo dostat do interiéru co nejvíce českých prvků a výrobků původem z naší domoviny. Z toho důvodu se zde objevují „tonetky“ – křesílka a židle světoznámého českého výrobce ohýbaného nábytku TON – či křišťálový ověskový lustr firmy zabývající se výrobou luxusních designových svítidel Preciosa, sídlící v Kamenickém Šenově.

Celek snoubící v sobě zdánlivě neslučitelné prvky – diametrálně odlišné materiály, výrazně hravé barvy logotypu s neutrální šedí oceli, hřejivost dřeva a chladnost skla – dal vzniknout industriálně působícím prostorám, avšak se zachováním nezbytného pracovního komfortu. Spojení moderního a tradičního funguje, což nám potvrdili i sami zaměstnanci, kteří „soukromě-nesoukromé“ zóny kvitují s povděkem. K pocitu „všude dobře, v práci nejlépe“ přispívá i skutečnost, že na „vydesignovaný“ interiér navazuje pečlivě rozvrhnutý exteriér. Ten zahrnuje nejen 22 parkovacích míst, ale rovněž terasu, která může od jara do podzimu sloužit jako další místo k neformálním setkávání.

Prostory jsou bezbariérové a účast na odborných seminářích tedy není zapovězena ani handicapovaným milovníkům strojařiny. Uvědomělý přístup společnosti k sobě samému, spolupracovníkům, návštěvníkům i přírodě, se projevuje též v ekologickém smýšlení. Designové kontejnery na tříděný odpad jsou součástí kuchyňského přízemního bloku, na nějž navazuje oddechová část. Zachování optimální teploty servírovaného jídla je dosaženo záluhou další z mnoha „vychytávek“ – vyhřívané desky umístěná na odkládací ploše kuchyňské linky. Gastronomický zážitek strávníků je umocněn pohledem na fototapetu zachycující dominantu Brna – panoramatický pohled, jemuž vévodí Petrov. Stěna v jídelním koutu je však jedinou vpravdě „patriotskou“ zdí v budově Seco Tools. Ostatní plochy jsou doplněny motivačními citáty vyjadřujícími filosofii společnosti vážící si návštěvníků (slavný citát od Mahatma Gandiho) či vlastních zaměstnaců („Důvěřujeme si a respektujeme se navzájem či „Navzájem sdílíme názory a znalosti v rámci celé společnosti“), které oslovují bez ohledu na národnost.

Slavnostní otevření zákaznického centra proběhlo 18. února, od jara je však již naplánovaná celá řada seminářů, jež budou zvlášť určeny pro management i pracovníky z výroby. Věříme, že nepřehlédnutelné sídlo společnosti Seco Tools nebudete pouze míjet. Nečekejte na podzimní „Den otevřených dveří“, ale přesvědčte si již nyní, že se ve společnosti Seco Tools skutečně řídí heslem: „Zákazník je nejdůležitějším návštěvníkem v našich prostorách. Není závislý na nás, my jsme závislí na něm. Nevyrušuje nás v práci, je jejím důvodem. Neděláme mu laskavost tím, že mu sloužíme, ale on nám dělá laskavost tím, že nám k tomu dává příležitost.“ (Mahatma Gandhi)

Martina Tomášková, redakce